Szervezetünkben az omega-3 zsírsavakhoz tartozó EPA és DHA zsírsavakból gyulladáscsökkentő, míg az omega-6 zsírsavak túlfogyasztásából eredően gyulladást fokozó hatású hormonszerű anyagok (eikozanoidok) keletkeznek. Emiatt nagyon fontos ezen zsírsavak megfelelő aránya a szervezetben, ennek megteremtése táplálkozással és étrendkiegészítőkkel könnyen elérhető.
Az ideális omega-3/omega-6 arány 1:1 és 1:4 között van. Sajnos azonban nyugaton ez az arány sokkal rosszabb, kb. 20-30x annyi omega-6 van a táplékainkban, mint omega-3. Ez nem meglepő, hiszen a növényi olajok hemzsegnek az omega-6 zsírsavakban, míg az omega-3-nak az emberi szervezet számára is megfelelő forrásait (EPA és DHA) csak alig fogyasztjuk, hiszen az csakis sós vízi halakban és más tengeri élőlényekben fordul elő.
Ezért fontos csökkentenünk az omega-6 bevitelünket, másrészt növelni az omega-3-mat (főleg EPA-t és DHA-t). Az EPA-t és a DHA esszenciális zsírsavak, ez azt jelenti, hogy a szervezet nem képes szintetizálni őket, ezért gondoskodnunk kell a bevitelükről.