Az Alfa Lipoic Acid (ALA) természetesen az emberi szervezetben nagyon kis mennyiségben áll elő, de bizonyos élelmiszerekben is elérhető. Az ALA egyedülálló, mivel mind víz-, mind zsírkörülményekben is képes hasznosulni. * Az ALA elősegíti a glutation előállítását, és újrahasznosítja a C és E vitaminokat, ezáltal növeli antioxidáns aktivitásaikat. *Az ALA elősegíti az egészséges idegszövetek fenntartását a megfelelő glükózmetabolizmus és a szív-érrendszeri funkciók támogatásával. *
Az alfa-liponsav hatása sokrétű. Mérsékli a szervezetben az oxidatív hatásokat, vagyis kioltja a szabad gyökök káros hatását. Növeli a szövetek inzulin iránti érzékenységét,valamint a glukóz felhasználást mind az elhízott, mind a sovány, egészséges és cukorbeteg egyénekben. Javítja az idegsejteket ellátó erek véráramlását. A gyógyításban az alfa-liponsavat leginkább idegkárosodás kezelésére alkalmazzák: főként diabéteszes neuropátiára, amely a cukorbetegség egy szövődménye. Az alfa-liponsav ugyanis ún. inzulin-utánzó anyagnak tűnik, ami azt jelenti, hogy csökkenti a vércukorszintet. Emellett javítják az idegek vérellátását, és elősegítik az ingerületek elvezetését. Antioxidáns hatásának köszönhetően a máj védelmét is szolgálja, segít eltávolítani a szervezetből a méreganyagokat. C- és E- vitaminnal kombinálva jobban kifejti hatását.